Ραδιοερασιτεχνισμός

  

Τι ΔΕΝ είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός

Πολύς κόσμος με τη λέξη “ραδιοερασιτέχνης” εννοεί τους κλασσικούς “πειρατές” των ερτζιανών που, άλλοτε κυνηγημένοι και τώρα ασύδοτοι, βγαίνουν στον αέρα παράνομα, χωρίς δηλαδή κάποια άδεια χρήσης ζωνών συχνοτήτων που να τους έχει χορηγηθεί από κάποιον κρατικό / διοικητικό φορέα. Επίσης, πολύς κόσμος συνδέει τους ραδιοερασιτέχνες με τους χρήστες της “μπάντας πολιτών”, δηλαδή της μπάντας CB (~27 ΜΗz). Αυτή η σύγχυση γίνεται καθώς ο πολύς κόσμος βλέπει απλώς χρήστες “μαύρων κουτιών” και αγνοεί τι υπάρχει πίσω απ’ αυτό. Όλα αυτά όμως ΔΕΝ είναι ραδιοερασιτεχνισμός και οι άνθρωποι που εμπλέκονται μ’ αυτά ΔΕΝ είναι ραδιοερασιτέχνες.

 

Τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ονομάζεται επίσημα Υπηρεσία Ερασιτέχνη. Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες Επικοινωνιών υπάρχουν εδώ.

Ορισμός κατά την ITU (International Telecommunication Union, Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών):

Η Υπηρεσία Ερασιτέχνη είναι μια Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει σαν σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία και τις τεχνικές μελέτες, διεξαγόμενη από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ενδιαφέρονται για τη ραδιοηλεκτρική τεχνική, αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση προσωπικού σκοπού και χωρίς οικονομικό συμφέρον.

Ορισμός κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου:

Η Υπηρεσία Ερασιτέχνη είναι μια Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος.

Η αλληλοεπικοινωνία είναι ο προφανέστερος σκοπός μιας διαδικασίας επικοινωνίας! Σίγουρα ο ραδιοερασιτεχνισμός ικανοποιεί με το δικό του τρόπο την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων κάθε φυλής, εθνικότητας, πίστης, θρησκείας, καταγωγής, σε κάθε γωνιά στις πέντε ηπείρους.

Η αυτοδιδασκαλία της ραδιοηλεκτρικής τεχνικής και οι τεχνικές έρευνες είναι δύο σκοποί αλληλοσυνδεόμενοι. Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα αυτοδιδασκαλίας του ραδιοερασιτέχνη είναι:

και στις μέρες μας προστίθενται και άλλα, όπως η Επεξεργασία Σήματος, η Πληροφορική κλπ..

Όλα αυτά τα αντικείμενα, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο (ευτυχώς!) να τα κατέχει ένας ραδιοερασιτέχνης στο επίπεδο π.χ. ενός Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών, αλλά κάποια στοιχεία τους του είναι απαραίτητα για να κατανοήσει πώς δουλεύουν οι διατάξεις που χειρίζεται, να κατασκευάσει ενδεχομένως κάποιες από αυτές και ακόμη για να ανακαλύψει πειραματιζόμενος νέες τεχνικές και μεθόδους επικοινωνίας. Περισσότερα για τις ανακαλύψεις των ραδιοερασιτεχνών υπάρχουν εδώ.

Οι ερασιτέχνες εφοδιάζονται με μια άδεια κατοχής ασυρματικών συσκευών και λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου. Αυτή η άδεια αποκτιέται κατόπιν απόδειξης κατοχής γνώσεων και ικανοτήτων, δηλαδή με την επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις που διοργανώνει η χορηγός αρχή. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς ο ραδιοερασιτέχνης δεν είναι απλώς χειριστής συσκευών, όπως ο χρήστης της μπάντας CB, αλλά ερασιτέχνης τεχνικός-ερευνητής που πειραματίζεται στην προσπάθειά του να μάθει περισσότερα για τη ραδιοηλεκτρική τεχνική και τις εφαρμογές της. Άρα χρειάζεται ένα υπόβαθρο στοιχειωδών γνώσεων ώστε να διεξαγάγει τις “έρευνές” του με ασφάλεια και συνέπεια απέναντι στους ισχύοντες νόμους και κανόνες.

Κάτι πάρα πολύ σημαντικό στο ραδιοερασιτεχνισμό είναι το στοιχείο κοινωνικής προσφοράς που διέπει πολλές από τις δραστηριότητές του. Σε περιπτώσεις θεομηνιών, σεισμών, ατυχημάτων, πυρκαγιών και άλλων καταστροφών οι ραδιοερασιτέχνες έχουν προσφέρει και θα προσφέρουν τις γνώσεις και ικανότητές τους μαζί με τους σταθμούς τους για να αποκατασταθούν οι διακοπείσες επικοινωνίες ή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, φυσικός πλούτος και περιουσίες. Περισσότερα στοιχεία για την προσφορά του ραδιοερασιτεχνισμού σε έκτακτες ανάγκες υπάρχουν εδώ.

 

Πώς μπορώ να γίνω ραδιοερασιτέχνης;

Στην Ελλάδα για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει:

Η Άδειας Λειτουργίας Ερασιτεχνικού Σταθμού Ασυρμάτου έχει διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια. Με τη χορήγησή της δίδεται και το Διεθνές Διακριτικό Κλήσης (International Call Sign) του σταθμού, μοναδικό μέχρι στιγμής για κάθε Ελληνικό Ερασιτεχνικό Σταθμό Ασυρμάτου. Μ’ αυτό ο ραδιοερασιτέχνης είναι γνωστός στη ραδιοερασιτεχνική αδελφότητα.

 

Τι θα μου προσφέρει ο Ραδιοερασιτεχνισμός;

 

Περισσότερες πληροφορίες…

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλές διευθύνσεις με ραδιοερασιτεχνικό περιεχόμενο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε “Amateur Radio” σε κάποια μηχανή αναζήτησης και… η συνέχεια επί της οθόνης.

Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε τις παρακάτω σελίδες:

Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών

American Radio Relay League

Radio Society of Great Britain

International Amateur Radio Union

International Telecommunication Union

Amateur Radio Tutorials and Projects – πληροφορίες για τους χομπίστες (και μη) ηλεκτρονικούς και τους ραδιοερασιτέχνες-κατασκευαστές

K4ABT' s Amateur Radio and Ham Radio Information Central - πολλές πληροφορίες για πολλές πτυχές του χόμπι

Tucson Amateur Packet Radio (TAPR) Home Page -- για τους ενδιαφερόμενους για τις επικοινωνίες υπολογιστών… από αέρος

 

Επιπλέον…

Κανονισμός Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου - Απόφαση του κ. Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄/1579/18.12.2002 και ισχύει από την 1.1.2003

Ο Κώδικας του Ερασιτέχνη

Υπηρεσίες Επικοινωνιών

Ζώνες Συχνοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στην Υπηρεσία Ερασιτέχνη & Ερασιτέχνη μέσω Δορυφόρου στην Ελλάδα

Μερικά πρακτικά ζητήματα στην κατασκευή κεραιών

Το Φωνητικό Αλφάβητο

Ο Κώδικας Morse

Ο Κώδικας Q

 

Ο συγγραφέας-οικοδεσπότης

Με το ραδιοερασιτεχνισμό ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά το 1990, όταν στα 14 μου επισκέφθηκα με την Προσκοπική Ομάδα μου έναν ραδιοερασιτεχνικό σταθμό με την ευκαιρία του Τζάμπορι των Αιθέρων (Jamboree On-the-Air, JOTA). Αργότερα, το 1992, πάλι μέσα από τον Προσκοπισμό, μετείχα στις Ομάδες Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής όπου για τις ανάγκες επικοινωνίας των σταθμών παρακολούθησης λειτουργούσε ένα ραδιοδίκτυο στα VHF. Τότε αποφάσισα να γίνω ραδιοερασιτέχνης για να γνωρίσω καλύτερα τα “μυστικά” της ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας. Έτσι, έγινα Δόκιμο Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και άρχισα να παρακολουθώ τα σχετικά μαθήματα. Το 1993 έλαβα το Πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη Γ΄ Κατηγορίας και έναν χρόνο μετά απέκτησα την Άδειά μου μαζί μ’ έναν μεταχειρισμένο πομποδέκτη YAESUβ FT-101ZD (παλιό, αλλά καλό μηχάνημα) και το διακριτικό κλήσης SV1DEQ. Ο σταθμός μου είναι εγκατεστημένος στην Ανάβυσσο Αττικής, αλλά εγώ βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη για σπουδές για πεντέμιση χρόνια, γι’ αυτό και οι μέχρι τώρα επαφές μου είναι πολύ λίγες. Πάντως, όποτε βρεθώ στην Ανάβυσσο λειτουργώ το σταθμό μου.

Σήμερα είμαι Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Ρ. και βοηθώ στο έργο της την Επιτροπή Εκπαίδευσης με μαθήματα τεχνικών θεμάτων για τους υποψηφίους ραδιοερασιτέχνες. Έφτιαξα τη σελίδα αυτή αρχικά για να πληροφορήσω κυρίως τους συναδέλφους μου στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. σχετικά με το ραδιοερασιτεχνισμό, αλλά και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο.

Με πολλά 73 και BEST DX

Γιώργος Μεταξάς, SV1DEQ