DE VERSCHILLENDE BRUIKBARE HARDWARE VOOR PACKET RADIO
THE INFORMATION PAGES - PACKET RADIO HARDWARE
 
Homepage
 
Apache
AX25
Begin
Codes
FTP
Hardware
Modes
Modulatie
Monitoren
Netrom
Ontstaan
Packet
TCP en IP
Verbindingen
Werking
 

THE INFORMATION PAGES

PACKET RADIO HARDWARE


Het unieke van packet radio is dat dit met de meest simpele middelen kan gebeuren tot aan de meest moderne apparatuur toe. Hier is het volgende voorbeeld van toepassing, je kan met een simpele volkswagen naar Parijs maar ook met een dure BMW en met beide kan je in Parijs komen, de een wat luxer dan de ander. Zelf ben ik ooit begonnen met het experimenteren met een eenvoudige Commodore 64 in combinatie met een digicom modem met een baudsnelheid van 1200. Baudsnelheid wil zeggen het aantal tekens dat per seconde wordt overgedragen. Inmiddels wordt er al gewerkt met verschillende baud snelheden te weten 1200, 2400, 4800, 9600 baud. Op de HF wordt over algemeen gebruik gemaakt van 300 baud omdat het karakter van de band zich eigenlijk niet zo goed leent voor packet radio. Zoals ik al in mijn eerste artikel schreef is het met beperkte middelen mogelijk te beginnen met packet radio. Er zijn bijvoorbeeld voor de Commodore 64 verschillende programma's geschreven.

Het bekendste daarvan is Digicom. Dit programma heeft verschillende updates ondergaan en is betrekkelijk eenvoudig van opzet. Omdat het gebruik van de Commodore 64 een aflopende zaak is zal ik daar niet verder op in gaan. Maar het blijft voor de beginnende amateur met een bescheiden budget een aardige mogelijkheid. Ook de Commando structuur van Digicom is betrekkelijk eenvoudig en snel te doorgronden voor een leek op computer gebied. Ook is er voor de bekende computer het programma Digicom. Dit programma is bedoeld als een soort privé mailbox. Het kan namelijk automatisch mail ontvangen en verzenden. In packet termen wordt dat forwarden genoemd. Een opvolger van Digicom is het inmiddels over bekende Baycom programma voor de PC. Dit is geschreven door de makers van Digicom en omdat vrijwel dezelfde commando structuur wordt gehanteerd, is de overgang van een Commodore 64 betrekkelijk eenvoudig.

Baycom waar inmiddels al weer enkele updates van zijn gemaakt, is in Nederlands vertaald door ondermeer PA3AKK. Ook is een handige handleiding in het Nederlands verschenen die het werken ermee een stuk eenvoudiger maakt. Het programma is vrij van rechten en mag zonder winstoogmerk verspreid worden voor amateur gebruik, mits het programma niet gewijzigd wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om vertaalslag van de PC naar zender mogelijk te maken. Het kan met een Baycom modem tot en met een geavanceerde TNC (terminal node controller). Maar nu eerst het werken met een Baycom modem. Dit apparaat kan uiteraard kant en klaar worden gekocht, Maar het is betrekkelijk eenvoudig zelf te maken. Zelf bouwen is uiteraard aan te bevelen. Je krijgt daardoor beter inzicht in de werking ervan. Naast Baycom zijn er ook veel andere packet programma's in omloop verschillende daarvan zijn vrij van rechten maar er zijn er ook waarvoor betaald moet worden.

Een programma wil ik wel noemen en dat is het Duitse packet programma TOP, later opvolger Xpacket. Dit programma onderscheid zich van andere programma's omdat er rekening is gehouden met visueel gehandicapten. In spraak wordt namelijk aangegeven met wie je verbinding krijgt. Naast de voor visueel gehandicapten in omloop zijnde speciale programma's om te computer tekst hoorbaar en/of leesbaar te maken, is dit een goede mogelijkheid deel te nemen aan amateur of packet verkeer. Voor de gehoor en spraak gestoorde gehandicapten is het zeer belangrijk facet van de hobby. Enkele maanden geleden is er in Vakantieoord Dennenheul te Ermelo een reünie geweest voor de gehandicapte zendamateurs van de VERON. Tijdens deze gelegenheid heeft deze groep amateurs de mogelijk gehad om met packet aan de slag te gaan. Dit werd door hen als positief ervaren.

  Website statistieken

view my stats


Copyright © 1998-2008 The World of Packet Radio Software Amsterdam The Netherlands.