INFORMATIE OVER WAT IS PACKET RADIO PRECIES INHOUD?
THE INFORMATION PAGES - WHAT IS PACKET RADIO
 
Homepage
 
Apache
AX25
Begin
Codes
Hardware
Modes
Modulatie
Monitoren
Netrom
Ontstaan
Packet
TCP en IP
Verbindingen
Werking
 

THE INFORMATION PAGES

WHAT IS PACKET RADIO


Packet radio is meer, dan alleen een manier van communiceren met een andere zendamateur. Vooral wanneer de amateurs programma's gebruiken, die TCP/IP kunnen, dan gaat er een wereld open. TCP/IP geeft de amateur veel meer mogelijkheden, dan met simpel packet mogelijk is. Zo is er de mogelijkheid, om alle berichten te versturen en te ontvangen gewoon met de eigen computer, zonder bij een BBS in te loggen. Die berichten kunnen zowel lokaal als wereld omvattend zijn. Ook het versturen en ontvangen van files of zelfs gehele sub directories behoort tot de mogelijkheden. Voor berichten over de langere afstand kunnen sommige programma's ook de kortste weg naar het tegen station zoeken en regelmatig testen. Voor stations, naar de amateur de route niet kent, kan ook een bestaande route (met gehoorde stations) opgehaald worden bij andere stations. Zo kan een route lijst ontstaan, die bijna wereld omvattend is. Wanneer het Packet radio netwerk klaar is een utopie dus, dan is het packet radio netwerk een combinatie geworden van vele LAN's, in een WAN. LAN = local area network met de amateurs in de buurt WAN = wide area network met alle amateurs in de wereld

Er zijn amateurs, die beweren, dat packet radio niets met het doen van radio elektrische experimenten te maken heeft. Maar waar in de wereld is ooit met een groot draadloos netwerk gewerkt? Zijn het niet altijd de radio amateurs, die met nieuwe ideeën komen en die deze ideeën vervolmaken, tot iets dat jaren later pas in de commerciële uitvoering tot zakelijk en privé gebruik kan komen. Neem FM, dat tegenwoordig op iedere radio zit, neem nou de TV, dat tegenwoordig in ieder huis staat, trouwens, alle draadloze spraak verbindingen waren al ver voor Wo 1 bij amateurs in gebruik. Packet radio is een manier, om leesbare tekst over te brengen van amateur A naar amateur B. Wanneer amateur B niet binnen bereik van amateur A zit, dan kunnen andere amateurs als repeater werken. Omdat we met packet radio werken met een simplex verbinding. Spreken we niet van repeater maar van digipeater. Voor een verbinding mogen maximaal 8 digipeaters gebruikt worden. Ook zijn er protocollen ontwikkeld, om van de verbinding, die primair voor tekst bedoeld is, te gebruiken voor het versturen en ontvangen van binaire files. De meest gebruikte manier van packet radio is met behulp van een zogenaamde TNC.

Dit is een Terminal Node Controler, met daar in software voor een speciale versie van het AX25 protocol, dat is aangepast voor de simplex radio verbinding AX25 Amateur AX25. De software is ontwikkeld door de TAPR Tucson Amateur Packet Radio club, en verspreid als public domein over de hele wereld. Een packet bestaat uit een header, waarin staat wie het verstuurt en naar wie het toegaat en via welke digipeaters. Verder staat er ook de lengte van het data veld in en de soort van packet. De namen van de stations in de header zijn de gewone roepnamen van de amateur stations. De meeste stations werken met 1200 Bd signalen, pas wanneer iemand beschikt over meerdere zend ontvangers zullen er snellere modems kunnen komen. Het voorgaande slaat voor de duidelijkheid op uitzendingen in de mode FM, voor enkel zijband wordt meestal 300 Bd gebruikt. Met FM wordt gewerkt op de banden boven 28 MHz. In Nederland gebruiken we packets met een data veld van maximaal 255 bytes. Hoe langer de packet, hoe groter de kans op een transmissie fout en dan wordt de packet herhaald, want packet radio staat garant voor foutloze overdracht. Worden de packets kleiner, dan daalt het rendement t.o.v. de lengte van de totale packet met de header.

Een packet lengte van 255 bytes geeft meestal het hoogste rendement en het laagste band gebruik. Met packet radio kunnen velen op dezelfde frequentie werken, door dat ieder station steeds wacht met het uitzenden van een packet, tot de frequentie een paar seconden vrij is. In die paar seconden kunnen dan andere stations die je zelf niet hoort hun packet uitzenden. De praktijk leert dan wanneer er op een frequentie meer dan 5 verbindingen lopen dit al merkbaar is aan de snelheid van de verbinding. Andere modes met Packet Radio: In tegenstelling tot data verkeer via een lijn verbinding, gebruiken wij met packet de amateurs frequenties, waar bij we steeds de roepnaam van het station moeten opnemen in de packet. Daarom moeten we de andere modes voor packet NetRom en CP/IP altijd onder een AX25 header plaatsen, voor de roepnamen.

THANKS TO KLAAS PE1OAP APELDOORN THE NETHERLANDS

 


Website statistieken

view my stats


Copyright © 1998-2008 The World of Packet Radio Software Amsterdam The Netherlands.